Fuerteventura
Fuerteventura is een eiland dat behoort tot de Canarische Eilanden. Deze eilandengroep hoort bij Spanje en ligt ongeveer 100 kilometer voor de noordwestkunst van Afrika. De eilandengroep is opgedeeld in twee provincies, Fuerteventura hoort bij de provincie Las Palmas.
Het eiland is na Tenerife het grootste eiland van de Canarische Eilanden met een oppervlakte van 1660 km². Hoewel het eiland relatief groot is, is het wel het dunst bevolkte eiland met ca. 50.000 inwoners. Het hoogste punt van het eiland is de top van de berg Pico de la Zarza, met een hoogte van 807 meter.
Sterke wind
Fuerteventura betekent in het Spaans 'sterke wind', het eiland is dan ook erg geliefd bij wind- en kitesurfers. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong waarop duinen zijn gevormd van (overgewaaid) zand uit de Sahara. Het eiland heeft een zeer droog klimaat en oogt in eerste instantie onherbergzaam. De uitgestrekte vulkaanlandschappen en witte zandstranden maken dit eiland tot het ideale eiland voor liefhebbers van rust, zon, zee en strand. In tegenstelling tot Tenerife en Gran Canaria is dit eiland veel minder toeristisch en druk. Er zijn dan ook minder uitgaansgelegenheden en bezienswaardigheden. Naast de droge duinen en stranden zijn er ook bossen te vinden met cactussen, ravijnen met tamarisken en palmbomen.
Klimaat:
Net als de overige eilanden wordt Fuerteventura erg gewaardeerd om het heerlijke klimaat. In de winter is het nooit te koud, in de zomer nooit te heet. In de koudste maanden is het gemiddeld 21 °C op Fuerteventura, in de warmste maanden gemiddeld 27 °C.
Het zeewater ligt gedurende het hele jaar rond de 20 °C, het aantal zonuren per dag is in de wintermaanden 6 à 7 uur, in de zomer 9 à 10 uur. In de zomer valt er vrijwel geen regen, in de wintermaanden ca. drie dagen per maand.
Hoofdstad
De hoofdstad van Fuerteventura is het vissersstadje Puerto del Rosario. Deze stad beschikt over ongeveer 20.000 inwoners en is gelegen aan de Oostkant van het eiland, dichtbij het vliegveld. Naast overheidsinstellingen bevinden zich hier ook een handels- en passagiershaven. De stad kenmerkt zich door de brede lanen en witte, rechthoekige huizen. Het enige vliegveld van het eiland bevindt zich in deze hoofdstad.
Economie
Net zoals op de andere Canarische Eilanden is de economie op het eiland sinds de opkomst van het toerisme helemaal veranderd. Waar de bewoners van het eiland vroeger leefden van graan, grondstoffen voor de cosmetica-industrie en visserij, is dat nu van het toerisme. Van de terrassenbouw en de irrigatiesystemen is niets meer over. De visserij heeft echter wel standgehouden. Vis wordt met de hengel gevangen omdat de rotsige zeebodem de nettenvisvangst vrijwel onmogelijk maakt en is van hoge kwaliteit.
Enkele bezienswaardigheden
Betancuria
De voormalige hoofdstad van Fuerteventura is nu een historische plaats dat is benoemd tot monument met tal van culturele erfgoederen zoals adellijke paleizen, een kerk uit 1426 en een museum over de geschiedenis van de plaats en het eiland.
Parque Natural Las Dunas de Corralejo
Parque Natural Las Dunas de Corralejo is een beschermd natuurgebied met een indrukwekkend duinenlandschap van 25 km². Er heerst hier een totale stilte, zelfs het geruis van de zee is niet meer te horen. De duinen veranderen voortdurend van vorm door de aanvoer van zand uit de Sahara en de harde wind. Hierdoor worden ze ook wel de 'wandelende duinen' genoemd.
Stranden
De mooiste stranden zijn te vinden in het noorden en zuiden van Fuerteventura, aan de oostkust. Hier is het toerisme dan ook het meest ontwikkeld. De populairste plaats van het noorden is Corralejo. In deze plaats zijn veel hotels en resorts gebouwd, maar doordat de bebouwing laag is gebleven oogt het niet massaal. Vanuit deze stad kan men met een veerboot naar het eiland Lanzarote oversteken, of naar het onbewoonde eiland Los Lobos.
Isla de los Lobos
Niet op Fuerteventura zelf maar wel dichtbij: het onbewoonde eiland Isla de los Lobos, slechts 30 minuten varen van Fuerteventura. Dit eiland is 6 km² groot en bedekt met duinen, kleine vulkaankegels en zoutpannen. De vulkaan La Caldere de Lobos is het hoogste punt van het eiland en is 127 meter hoog.
Algemene informatie
Valuta: Euro
Tijdverschil: Een uur vroeger dan in Nederland, zowel in de winter als de zomer
Gesproken taal: Spaans
Fooi: Ca. vijf tot tien procent
Telefoon: Het kiesnummer voor Spanje is 0034
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Fuerteventura is 0031
Tel. Noodgevallen: 112
Tel. Ambulance: 061
Tel. Brandweer: 080
Elektriciteit: Het gebruikelijke voltage is 220 Volt-wisselstroom
Siësta: Van 12.00 tot ongeveer 15.00 a 16.00 uur
Water: Het water uit de kraan kan in principe gedronken worden, maar het is beter te kiezen voor een filtersysteem of voor flessen uit de supermarkt aangezien het water een andere PH-waarde heeft.
Vliegduur: Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Fuerteventura is ongeveer 4 uur. Met een tussenstop op Lanzarote bedraagt de reistijd ongeveer 5,5 uur.
Toegankelijkheid: Gedurende het hele jaar kan er worden gevlogen van en naar het eiland
Legitimatie: Je moet je kunnen legitimeren op verzoek van de politie.
Zonkracht: Aanzienlijk hoger dan in Nederland
Medische voorzieningen: De medische voorzieningen zijn goed. Er zijn voldoende artsen en EHBO-posten