Hulp bij het aankopen van een huis op Fuerteventura. Wij staan voor u klaar.

Vraag gratis
offerte aan
Extra service:
Oriëntatieweek

Aankoopproces

Het aankoopproces in een notendop.

Eigendom van grond
Anders dan in Nederland koopt men in Spanje de grond waarop het huis staat, niet het huis zelf. Indien je de grond koopt ben je automatisch ook de eigenaar van al het onroerend goed dat op de grond staat. Het wil nog wel eens voorkomen in Spanje dat een stuk grond meerdere eigenaren heeft. Om hier duidelijkheid over te krijgen moet de verkoper zijn eigendomsakte laten zien. Hierin staat vermeld wie de eigenaar is en het bijbehorende registratienummer dat is opgenomen in het onroerend goed register (Registro de la Propiedad).

Verhuur
Soms bevat een koopcontract een clausule. Hierin kan beschreven staan dat de verhuur alleen is toegestaan via bijvoorbeeld het makelaarskantoor. Dit is vervelend voor jou omdat een dergelijke beperking je de vrijheid ontneemt om de woning eventueel te verhuren. Een aankoopmakelaar kan deze voorwaarden voor jou uitzoeken.

Aankoopproces

1. Woning zoeken
Via verschillende kanalen kan er gezocht worden naar een geschikte woning. Er kan gezocht worden via internet en kranten, maar ook via een makelaar. Heb je een of meerdere woning op het oog? Dan kunnen de bezichtigingen van start gaan.

2. Woning bezichtigen
Het bezichtigen van een woning is de volgende stap. In deze stap krijg je de mogelijkheid een mening en een beeld te vormen van de woning. Hierdoor is het gemakkelijker de woning te vergelijken met andere woningen, en kan er worden gekeken of de vraagprijs wel reëel is.


Je kunt bij deze eerste bezichtigingen al een aankoopmakelaar inschakelen. Hij kan je dan informeren over de technische staat van de woning en over de (verborgen) gebreken. Je kunt er ook voor kiezen de aankoopmakelaar in een later stadium in te schakelen, wanneer jezelf bijvoorbeeld de woning al bekeken hebt.

Benieuwd wat de aankoopmakelaar in dit proces voor jou kan betekenen? Ga dan naar de pagina aankoopmakelaar of neem contact op.

3. Onderhandelingen
Wanneer je ook na de bezichtigingen met de aankoopmakelaar nog steeds enthousiast bent over de woning kunnen de onderhandelingen van start gaan. Deze onderhandelingen kun je zelf doen, maar kunnen ook uitgevoerd worden door een aankoopmakelaar. Let er wel op dat je een aankoopmakelaar inschakelt die niet gelijktijdig de belangen van de verkopende partij behartigt. Hierdoor zou je niet volledig worden bijgestaan.

Onze makelaar is uitsluitend aankoopmakelaar, hij is dus enkel voor jou werkzaam. 

Wanneer je voor een samenwerking met onze aankoopmakelaar kiest, zal deze je op de hoogte houden van alle voortgangen. De aankoopmakelaar is bekend met de Spaanse gebruiken en de strategieën en kan er dankzij zijn expertise voor zorgen dat een optimale aankoopprijs wordt behaald met daarnaast goede voorwaarden.

Wanneer je vragen hebt kun je te allen tijde contact opnemen.

4. Reserveringsovereenkomst
Een reserveringsovereenkomst is vrij gebruikelijk in Spanje. Dit is een opgestelde overeenkomt waarbij een bedrag (reserveringsbedrag) door de aankopende partij moet worden betaald aan de verkopende partij. Door deze reservering kan de woning niet meer worden aangeboden aan derden. Het reserveringsbedrag wordt afgetrokken van de aanbetaling.

5. koopakte (Contrato privado)
Na de reservering wordt een koopakte opgesteld door de verkopende partij. Deze wordt in de meeste gevallen door de advocaat gecontroleerd en waar nodig aangepast. De rechten en plichten worden door de notaris onderzocht zodat de verkopende partij de ontbrekende zaken kan regelen voordat de notariële overdracht plaatsvindt. De aanbetaling bedraagt 10 procent van de aankoopprijs. Deze aanbetaling moet worden gedaan om de koop te bevestigen.

6. Overdracht
Wanneer je voor de overdacht naar de notaris gaat dien je de volgende zaken mee te nemen:

  • Jouw NIE (zie hieronder);
  • Een bewijs van alle betalingen;
  • Een bankcheques voor de betaling en het eventuele contante geld;
  • Jouw identiteitsbewijs.

De notariële akte kan vervolgens worden opgemaakt bij de notaris. Het overige aankoopbedrag kan worden betaald via een bankcheques. Wanneer dit geld is betaald ontvang je van de notaris een kopie van de akte waarin staat dat je de nieuwe eigenaar bent. De originele versie wordt opgestuurd naar het Registro de Propriedad. Hier wordt jouw naam ingeschreven op de kadastrale akte.

Je bent pas de rechtmatig eigenaar op het moment dat de koopakte is ingeschreven.

NIE – Numero de Identidad
Wanneer je een woning wilt kopen op Fuerteventura heb je een Numero de Identidad nodig. Dit nummer komt overeen met het Nederlandse Burgerservicenummer. Het is aanbevelenswaardig dit nummer op tijd aan te vragen. Dit nummer geeft je tevens de mogelijkheid om salaris te ontvangen, een rijbewijs aan te vragen, een verzekering te betalen et cetera. Het nummer kan worden aangevraagd bij een kantoor voor buitenlandse zaken (Oficina de extranjeros). De aanvraag voor een NIE nummer dient te worden aangevraagd binnen drie maanden na aankomst in Spanje. Na de
betaling van de leges zal een bewijs van inschrijving worden overhandigd met vermelding van de naam, nationaliteit, het woonadres, het NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero) en de datum van inschrijving.

Adres:
Unidad de Extranjeros de Fuerteventura
C/ Primero de Mayo, 64
35600 - Puerto Del Rosario
Telefoon: 928 993 000
Fax: 928 851 206

Rekening openen bank in Spanje
Voor het kopen van een woning in Spanje heb je naast een NIE nummer ook een Spaanse rekening nodig. Je kunt geld van uw Nederlandse bank naar de Spaanse bank overschrijven via een SWIFT overschrijving (hiervoor heb je een Spaans IBAN nummer nodig). De koper betaalt in de regel de overdrachtsbelasting, de verkoper de Plusvalia, een onroerend goed belasting.

Let op
Je dient zich als nieuwe eigenaar in te schrijven bij het Catastro, een onderdeel van het Spaanse ministerie van financiën. Deze inschrijving is nodig voor het heffen van onroerend goed belasting.

Contact
Het is begrijpelijk als je nu door de (palm)bomen het bos niet meer ziet. Voor vragen kun je te allen tijde bij ons terecht, je kunt contact opnemen met de aankoopmakelaar via het contactformulier.